Låter medeltiden? Ja, vi hör den!

Medeltida musik och glädjeyra fyller staden 29.6‒2.7.2017, då en stor mängd olika lekare, musikanter och sångare anländer till Medeltidsmarknaden. Evenemangsområdets scener vid Teinis ölstuga, Stenbastun och Åstranden, klubbarna Den nya medeltiden i Baari ch Bar Kuka samt jamkvällen och den traditionella TeiniFolk på Restaurang Teinis gård erbjuder ett mångsidigt utbud av ny och gammal musik.

 

Medeltidsmarknaden ‒ musikprogram 2017

Räikkä

Sång- och instrumentgruppen Räikkä uppträder med medeltida vulgärmusik med tidsenliga instrument och laddat med humor.


Comissatores Aboenses

Comissatores Aboenses förtjusar sina lyssnare med en unik kombination av europeisk medeltida populärmusik, roliga historier och ett folkligt sätt att uppträda. Gruppens glada klang baserar sig på medeltida blåsinstrument och slaginstrument kombinerat med klassisk sång av hög kvalitet.


Pukinsarven Tröötöttäjät

Den legendariska gruppen med trööt ’n’ roll, Pukinsarven Tröötöttäjät, har funnit de forntida finländska herdarnas egensinniga sång- och spelstil. Gruppens musik förenar finsk-ugrisk sångtradition, ursprungliga instrument och ett uppträdande i särklass.


Krabat

Krabat har spelat sin blandning av medeltids-, folk- och modern musik på marknader och festivler runt om i Europa sedan 2010. På instrument såsom mandola, nyckelharpa, skalmeja och davultrumma använder de befintliga melodier för att skapa nya arrangemang, vilket ger dem en repertoar bestående av allt från smäktande ballader till dansant partymusik.


Härkätien Leikarit

Härkätien Leikarit är en grupp som spelar medeltida marknadsmusik och i vars program finns musik från olika delar av Europa. Härkätien Leikarit för lyssnaren på en musikalisk resa från Oxvägen (Härkätie) till Flandern och via Frankrike till Spanien och Italien.


Muskotti

Muskotti, som sysslar med gammal musik, spelar musik allt ifrån medeltiden till barockens snirklar. I gruppen ingår sju lekare, i vars flinka fingrar olika flöjtar, rebec, fidel och gitarr från ljuda. Med känsliga toner ljuder luta och harpa i takt med trummor och andra slagverk.


Tuhkatarha

Tuhkatarha är en duo som bildas av Ella Isotalo och Antti Rask. Deras program består av medeltida ballader. En yr stämning garanteras då folk faller som käglor likt Shakespears tragedier.


Satu & Niiki

Satu Lankinen och Niiki Nuutinens program består av gamla kantele- och stråkharpssånger, herdesånger, runosånger samt ballader. Lyssnaren leds till en forntida värld. Stråkharpa, kantele, blåsinstrument och sång skapar ett intressant ljuslandskap, där den meditativa stämningen varvas med glädjeyttringar.


Lauluyhtye Raiku

Sånggruppen Raiku sjunger folksånger från hela världen. För Medeltidsmarknaden dukar gruppen fram nordiska och östeuropeiska kvinnors och flickors sånger, tidlösa och eviga.


Medeltidsmarknaden ‒ Kvällsprogram 2017

Pekko Käppi

Finlands mest kända stråkharpeshamans medeltidsblues lämnar ingen oberörd. Pekko Käppi uppträden på Medeltidsmarknadens klubb Den nya medeltiden i Baari 29.6.2017.


Sister Capricorn

Sister Capricorn består av en kvinna, som skapar stark stämning med akustisk folk. Gruppens klang skapas av olika bandinstrument på Bar Kukas klubb Den nya medeltiden fredag 30.6.2017.


Untamo Perttu & Kakkorin Sahurit

Untamo Perttu & Kakkorin Sahurit spelar elektriska versioner av sydösterbottniska folkmelodier genom att förenar Kurikkas och närliggande orters toner med glada twists och sorgliga ståltrådslåtar utan att förglömma energisk skastil och lätt jazz. Idén är att spelmanslåtarna i tiden gjordes för dans och sällskapande, varför målet med TeiniFolk är att röra både fötterna och sinnet.


Antti & Isotalo

Trion Antti & Isotalo, som uppträder på TeiniFolk, har skapat sin musik i korsningen mellan  sydösterbottnisk folkmusik och grunge. Fiol, ukulele och kontrabas skapar en bakgrund till en mångsidig sång, då resan från en viskning till ett tjut inte är lång. Själva sångerna är råa berättelser om Österbottens mörka sida med knivar och junkers.


Räikkä

Medeltidsmarknadens tiokampare Räikkä blir vild och gör folk vildare än på dagsshowen i TeiniFolk. En speciell och oförglömlig konsert utlovas.